• Coralreef tester: Triton Balling

 • Acropora sp.

 • Nano fisk

 • Vandparametre

 • Akvariefoto - tips og tricks

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Klik her og læs mere
Artsbeskrivelser
Bliv klogere på dine korallers krav.
Klik her og læs mere
Teknik artikler
Læs om de forskellige tekniske apparater.
Gå til opstart og drift
Opstart og drift
Læs om opstart og drift af saltvandsakvariet.
 

 

Opdræt af Zebrasoma flavescens


Der indfanges og eksporteres 30 millioner tropiske saltvandsfisk årligt. Alene fra Hawaii eksporteres der årligt mellem 300.000-400.000 gule kirurger. Læs mere om de spændende forsøg der gøres for at kunne skabe en mere bæredygtig eksport af Zebrasoma flavescens.

Gule kirurger tilføres store opbevaringskar.


Oceanic Institute påbegyndte i 2001 et seriøst program mod at opdrætte en af de mest kendte saltvandsfisk, den gule kirurg - Zebrasoma flavescens. Mere end et årti senere er man stadig ikke nået i mål, men man er kommet meget langt med den generelle forståelse af hvordan man opdrætter tropiske saltvandsfisk.

Tilbage i 2001 var det første gang man havde succes med opdræt af bla. dværg kejsere, som man ellers anså som værende umulige at opdrætte, man fik virkelig blod på andre arter som fx den gule kirurg. De sidste 13 års arbejde er så beviset på at der er langt flere udfordringer med den gule kirurg end man overhovedet havde forestillet sig.

Klægningstanke for Zebrasoma flavescens æg.

I januar 2014 startede det forsøg der har bragt størst succes med sig. Emma Forbes (kandidatstuderende i biologi på Hawaiian Pacific University) har sammen med PhD Chatham Callan fra OI taget opgaven på sig og startede et 1000 L akvarium op med 40.000 fiskeæg. Forbes opgave lyder på at undersøge hvorfor man oplever massedødelighed hos fiskelarverne på dag 7, holdt op imod næringssammensætningen i foderet og sygdomsfremkaldende bakterier i vandmiljøet.
Fiskeæggene er indsamlet fra naturen, men man har faktisk oplevet adskillige gange at gule kirurger har ynglet i store offentlige akvarier. Så med tiden vil man måske, med store nok forhold, decideret kunne opdrætte og ikke kun opfostre gule kirurger. 

Der bliver fulgt nøje med i gydningscyklussen.

En af de helt store udfordringer med den gule kirurg er det enormt lange larvestadie de er igennem, omkring 80 dage, det giver store udfordringer i forhold til foderet og størrelsen og kvaliteten heraf. Det lange og sarte larvestadie stiller også mange krav til renligheden i akvariet og derfor bliver akvariet kørt med et relativt stor vandudskiftning og kraftigt UV-filtrering. Typisk dør larverne på 7. dagen, men man har haft held med at holde nogle få i live til 50. dagen og en enkelt ("Lucky") nåede at blive 83 dage, men døde kort inden metamorfosen (overgangen fra larve til fisk). Man kunne tydeligt iagtage hvordan rygfinnen langsomt forsvandt, et tegn på at overgangen er nær, men den døde desværre lige inden.Selvom man ikke fik noget resultat er man dog blevet meget klogere på korrekt foder og vigtigheden i at styre sygdomsfremkaldende bakterier i akvarierne. Næste gang kunne man håbe på at man opnåede metamorfosen og fik små fisk der var klar til at tage større fodertyper.  


200 L cylindre med phytoplankton.

De bedste forsøg har været med Parvocalanus crassirostris som den primære foderkilde og forskerne bag giver dette skylden for den store succes - nu mangler man så formentlig bare at få helt styr på bakterierne i vandet.

 

Andre arter

Hos Oceanic Institute er man ikke nybegyndere i opdræt af saltvandsfisk. Igennem de sidste mange år har man opdrættet mange forskellige arter bla:

Chromis viridis

Cryptocentroides gobiodes

Haemulon flavolineatum

Platax orbicularis

Pomacanthodes semiciculatus

Oceanic Institute fokuserer ikke kun på prydfisk til akvarier, men også på at kunne skabe et bæredygtigt miljø omkring Hawaii, hvad angår konsumfisk.

Centropyge loriculus opfostringstanke på 750 L.

Flot billede af Chromis viridis' udvikling fra æg til larve til fisk.

Overblik over opdrætsfaciliteterne for Haemulon flavolineatum, en af de vigtigt konsumfisk i området.

Gydning hos Chaetodon miliaris.

Coralreef.dk siger tak til Emma Forbes og holdet bag Oceanic Institute.

Foder

 • Fiskefoder
 • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Menu

 • 1