• Coralreef tester: Triton Balling

 • Acropora sp.

 • Nano fisk

 • Vandparametre

 • Akvariefoto - tips og tricks

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Klik her og læs mere
Artsbeskrivelser
Bliv klogere på dine korallers krav.
Klik her og læs mere
Teknik artikler
Læs om de forskellige tekniske apparater.
Gå til opstart og drift
Opstart og drift
Læs om opstart og drift af saltvandsakvariet.
 

 

Øjekoraller fundet ved Grønland

 

Lophelia pertusa-korallen som ved et tilfælde blev fisket op med måleudstyret. Øjekoraller er normaltvis hvide, men det grønlandske eksemplar er smukt laksefarvet. (Foto: DFO (Bedford Institute of Oceanography)).

Ja, du læste rigtigt - Grønland - det skete næsten ved et tilfælde, et Canadiske havforskningsskib under ledsagelse af den danske Ph.d. studerende Helle Jørgensbye, var ude for at foretage målinger af undervandsmiljøet ved kontinentalhylden ud for Ivittuut i juni 2011. Man sendte måle instrumenterne ned på en dybde af ca 900 m, men man fik hurtigt bekræftet de barske strømforhold i Labrador-havet. Da man hev måleinstrumenterne op igen var det smadret, der hang endda nogle rester fra havbunden tilbage på instrumenterne - irritationen var stor og man havde nær smidt skidtet i havet igen. Heldigvis fik man øje på hvad man i virkeligheden havde fundet, nemlig det første levende bevis på et koralrev ud for den grønlandske kyst. For det var ikke mindre end et 25 cm stort og levende eksemplar af den nordiske stenkoral Lophelia pertusa man havde fisket op på bekostning af det dyre måleudstyr.

Distributionen af Lophelia pertusa i hele verden. (Foto: Wikipedia)

Linket mellem øst og vest

Glæden var stor, for godt nok har man før fundet stumper af Øjekoral ud for Grønland, men der har altid været tale om døde stumper og det beviser ikke helt, at der faktisk findes levende koralrev i området. Øjekoraller findes i det meste af Atlanterhavet både på østlige og vestlige side. Fundet er derfor med til at stille mange spørgsmål om sammenhænget mellem Lophelia pertusa ved de canadiske østkyster og revene ud for Færøerne samt Norge og Sverige.

Revet ud for sydgrønland og det største kendte koldtvandskoralrev i verden Røst revet.

Bjerge under havet - et paradis for yngel

Koralrev i sydens næringsfattige varme vand er dybt afhængige af solens lys, men Øjekorallerne i nord lever på store dybder i komplet mørke, og deres eksistensgrundlag er baseret på det næringsrige vand der kendetegner nordatlanten. De største nordlige koralrev man har fundet befinder sig ud for den norske kyst. Det allerstørste ligger umiddelbart ud for Lofoten, i kraftige næringsrige vande beriget af de sidste rester af golfstrømmen ligger det massive 110 KM2 store "Røst rev", med sine enorme 35 km i længde og 3 km i bredde er det et under at det først var i 2002, at det blev opdaget af oliegiganten Statoil i forbindelse med lægningen af en ny rørledning.

Revene består af op mod 35 m høje koralstrukturer, men faktisk er det kun de øverste 10-20 cm der er levende, resten er døde skeletter. Men selvom det meste af revets volumen er døde koraller, vrimler det strømfyldte rev alligevel med liv, for imellem korallernes grene vokser der svampe og det er et paradis for småt fiskeyngel, mosdyr, orme og lign.

Selvom man skulle synes det næringsrige vand skulle kunne sætte gang i væksten på korallerne så ligger gennemsnitsvæksten på ca 1 cm om året - det gør koralrevene utrolig følsomme overfor bundgarnsfiskeri og trawl.  Korallerne formerer sig både seksuelt, formentlig ved at gyde, og aseksuelt ved at dele sig via vækst.

Man ville være helt sikker

I september-oktober 2012 drog endnu et canadisk forskningsskib til revet ud for Ivittuut. Denne gang ville man have billeder med hjem af revet på 900 meters dybde og det fik man. For mellem 670 m og 1050 m dybde tog man billeder af et sprællevevende koralrev bestående af øjekoraller sammen med octocorrallia, glassvampe og horn-/kiselsvampe. Det var dog ikke uden drama, for man mistede faktisk næsten kameraet på havet bund, da det satte sig fast dernede og det er sin sag at lirke det fri igen på de dybder og med de strømforhold der kendertegner området.

Et af billederne fra revet. Lophelia pertusa ses tydeligt øverst i midten. Umiddelbart th. ser man en risengrynskoral og den hvide vifte er en havsvamp. (Foto: DFO (Bedford Institute of Oceanography))

Mulighed for flere rev

Øjekoraller skal bruge to essentielle ting: kraftig strøm og næringsrigt varmt vand, begge dele kendetegner forholdene i det sydgrønlandske, hvor golfstrømmen vender for at gå mod øst. Man ved ikke helt hvor stort koralrevet ved Grønland er, men det er sandsynligvis ikke så stort. Koralrevene ved Norges kyst menes at være omkring 8.000 år gamle og det indikerer at de begyndte at vokse efter sidste istid.

Tak til  Ph.d studerende Helle Jørgensbye fra DTU Aqua som var med på ekspeditionen.

 

 

 

Foder

 • Fiskefoder
 • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Menu

 • 1