• Coralreef tester: Triton Balling

 • Acropora sp.

 • Nano fisk

 • Vandparametre

 • Akvariefoto - tips og tricks

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Klik her og læs mere
Artsbeskrivelser
Bliv klogere på dine korallers krav.
Klik her og læs mere
Teknik artikler
Læs om de forskellige tekniske apparater.
Gå til opstart og drift
Opstart og drift
Læs om opstart og drift af saltvandsakvariet.
 

 

Jaques Cousteaus undervandslaboratorium

I en æra med sciencefiction-film levede Jaques-Yves Cousteau under 10 meter vand sammen med et 5-mands team. Banebrydende opdagelser blev gjort og det hele er filmet og dokumenteret i den Oscarvindede film "Le Monde Sans Soleil".

I 1963 landede Cousteaus team Conshelf II (Precontinente II) på havbunden i Rødehavet ud for Sudan på revet Rumi Sha'aab. Den oprindelige plan lød på 5 stationer med et max. dybde på 330 meter, men kun 3 stationer blev opført med en max. dybde på 30 m. Det krævede 25 dykkere og 2000 kg cement og flere kilometer stålwire at forankre basen.

Den første base kunne huse op til 5 dykkere og den anden base kunne huse 2 dykkere i op til en uge ad gangen på den store dybde. Formålet var at udforske de menneskelige grænser og udvide kendskabet til livet under vand.

Conshelf II og skibet "Calypso" som førte Cousteau på mange eventyr rundt om i verdens havene.

Undervandskolonien blev tilført frisk luft fra overfladen, vand, mad, strøm og andre nødvendigheder fra et stort supportteam ved overfladen på Cousteaus legendariske forskningskib "Calypso". Mændene på bunden udførte mange eksperimenter med henblik på at udforske mulighederne i at arbejde på havbunden under stort tryk og var under vedvarende sundhedsundersøgelser. Mange af eksperimenterne har givet resultater som den dag i dag anvendes af NASA i deres træningsprogrammer for astronauter.

Selvom man var på et månedlangt ophold 10 m under havet med 4-6 andre blev der røget flittigt.

Hovedlaboratoriet på 10 meters dybde havde store vinduer og det var her dagligdagen foregik på de 1 måneder lange ophold.  Det var også i hovedbasen man lavede mad i kabyssen og det fungerede også biologilaboratorium. Man havde telefon og videoforbindelse til overfladen og dybhavslaboratoriet nede på 30 m. Der var adgang til havet og til ubådshangaren som husede en lille to-personers SP-350 Denise ubåd kaldet "diving saucer". Ubåden kunne dykke ned til 900 meter, men man dykkede aldrig dybere end 300 m. Turen kunne vare op til 96 timer for 1 person. Det var Cousteau selv sammen med en ingeniør Jean Mollard der opfandt ubåden i 1959.

"Conshelf II" var, som navnet antyder, faktisk andet trin af et eksperiment udført et år tidligere, nemlig "Conshelf I". Denne base, kalde "Diogenes", var placeret på 10 meter af Cousteaus team ud for kysten ved Marseille i Frankrig. Her var der to dykkere nede i 5 timer hverdag i en uge. Dette var udspringet til "Conshelf II", da man krævede omfattende heldbredsundersøgelser( med et godt resultat) før man ville tage næste skridt med "Conshelf II".

Tre mand fra Cousteaus' team gør sig klar til endnu et dyk.

Selve sponsoreringen var primært fra den franske petrokemiske industri, som ønskede at udforske mulighederne i at have mange undervandstationer rundt om i verden så man kunne undersøge og udnytte havbunden for råmaterialer. Jaques-Yves Cousteaus bidrog selv med penge, da hans primære mål var at undersøge det rige undervandsliv ved Sha'aab Rumi.

Conshelf II ekspeditionen gav meget godt fra sig, bla. den prisvindende dokumentar "Le monde sans soleil" som du kan se i sin fulde længde i bunden af artiklen, men den lærte os også at mennesker kan leve under stort vandtryk i længere perioder, men vi er ikke bygget til at leve et liv uden sollys og faktisk fik man 10-minutters UV-lysbehandlinger hver dag under ekspeditionen.

Hajburet som blev flittigt brugt når man sænkede dykkerne ned på 50 meter.

Ekspeditionen lavede omfattende studier af hajer via et bur man sænkede ned på 50 meters dybde og man udviklede nye teknologier, som fx. undervandsscootere der bruges meget i dag blandt dykkere. Det var også på denne ekspedition at man tog mange nye skridt indenfor marinebiologien, hvor man opdagede mange nye arter i rødehavet, samt man satte nye standarder for hvad der var muligt indenfor undervandsfilmning, hvor man bla. filmede mikroskopiske plankton og filmede for første gang på så store dybder som 300 m.

"Conshelf III" sænkes ned på 100 m ud for kysten ved Nice i Frankrig.

Selvom ekspeditionen var meget succesfuld, fortrød Cousteau alligevel flere år senere at have bragt den franske petrokemiske industri med ind i projektet, som var mere interesserede i at undersøge havbunden end det livet i havet. Men på trods af disse udfordringer var Cousteaus drøm stadig at udforske de menneskelige muligheder i dybet og ikke mindst havlivet omkring. Så i 1965 udviklede han næste trin i projektet og Conshelf III blev født i havet ud for Nice, Frankrig. På 100 meters dybde bosatte Cousteaus team på 6 mand sig i 3 uger af gangen og satte altså det sidste punktum i drømmen om at have undervandsstationer i alle havene omkring i verden, for der blev aldrig bygget flere. I dag findes der dog en undervandsstation ud for Florida Keys - "Aquarius", som er ejet af NOAA og er udelukkende dedikeret til udforske marinelivet, koraller, fisk osv. Du kan læse mere om Aquarius her.

Conshelf II i dag.

"Conshelf II" eksisterer stadig den dag i dag ud for den sudanske kyst. Den bruges ikke mere, har taget vand ind og er overbegroet af koraller, men man kan stadig dykke ned og få fornemmelsen af de banebrydende eksperimenter i 1963.

 

 

"Le Monde sans Soleil" - En Verden Uden Sol

Dokumentarfilmen varer 1 time og 32 minutter og er instrueret af Cousteau selv. Filmen vandt en Oscar for bedste dokumentar.

 

 

 

 

Foder

 • Fiskefoder
 • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Menu

 • 1